Iklan

27 Mei 2011

Kayuhan Solo | Fraser Hill

Kali ni gua saja je nak share solo ride gua ke Fraser Hill. Mungkni ada diantara kita masih tak mengetahui di mana letaknya Fraser Hill ni. Fraser Hill ni terletak ni negeri Pahang bersempadan dengan negeri Selangor. Ia boleh diakses melalui Bentong ataupun melalui Kuala Kubu Bharu. Ride gua kali ni melalui Kuala Kubu Bharu yang sememangnya menjadi jalan utama bagi pelancong yang datang dari Kuala Lumpur. Gua parking kereta di Hospital Kuala Kubu Bharu sebelum ride menuju ke Fraser Hill yang sememangnya sudah dirancang dalam solo ride list gua.
Permulaan perjalanan-Kuala Kubu Baru.
Kalau sebelum ni gua solo ride ke Genting Highland yang mencabar, kayuhan kali ini menuju ke puncak Fraser Hill boleh dikatakan lebih landai dan santai sebelum tiba ke Gap. Sebelum ride, gua google dulu jalan yang akan dilalui. Tengok2 blog rider yang pernah jelajah tempat ni. Tepat jam 9, kayuahan bermula dari Hospital Kuala Kubu Bharu. Udara di pagi itu cukup dingin, mungkin baru lepas hujan barangkali. Sayup2 melintasi empangan Kuala Kubu Bharu yang cukup indah terbentang. Sedang mengayuh, terserempak jugak la dengan 2-3 ekor doggies yang berkeliaran, pecut tak hingat. 
Melalui empangan  di sebelah kiri. Udara dingin di  pagi  hari.
Selepas melalui empangan, susana hutan hujan tropika mula kelihatan. Disini terdapat air terjun yang agak terkenal iaitu Air Terjun Sungai Chilling. Sebab apa nama tu gua pun tak tahu. Mungkin sebab airnya menyegarkan kot. Sempat jugak snap 1-2 keping gambar wat kenangan.

Berehat sebentar di kawasan perkelahan Sungai Chilling. Bunyi deruan  air boleh didengari dari sini.


Jalan yang sunyi. Jarang sekali kenderaan lain melalui jalan ini. Hanya kedengaran  bunyi unggas2.

Sampai di pintu gerbang Gap. Ada warung2 menjual makanan  sekitar sini.


Peta Bukit Fraser ada disini. Menunggu pintu Gap Fraser Hill dibuka.
Pintu gate Gap Fraser Hill.
Jadual perjalanan antara Jalan Gap-Bukit Fraser. Terdapat pondok penjaga disini.


Menuggu penuh sabar pintu gap dibuka. Kenderaan beratur panjang menunggu giliran.

Semasa di Gap. 9KM untuk sampai ke Farser Hill

Akhirnya sampai di Fraser Hill. Singgah di masjid solat Zuhur. 

Acara bergambar di Fraser HIll.

Muka senyum. Kaki kejang tak hingat.

Antara chalet yang ada di atas Fraser HIll ini.

Balai polis Fraser Hill.


Banyak betul chalet kat sini, padang golf pun ada.Muka bangga angkat my Corratec. Pekerja indon tengah wat construction kat belakang  jeling semacam je..hoho.Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...