Iklan

03 Ogos 2011

Broga Hiking

Tiga minggu yang lepas, aku bersama 2 rakanku yang lain telah menerjah ke Broga. Tak plan apa2, hanya sempat bincang di mamak malam sebelum itu. Kebetulan hari itu off day bagi aku yang kini buat part time kat Crocs Concept Store. Boleh la wat aktiviti riadah ni. Hari Khamis jam 7 pagi kami memulakan perjalanan dari Segambut. Kebetulan waktu yang sama orang ke pejabat, jalan agak jem dan sesak. Lebih kurang pukul 9 kami sampai di Broga Hill. Tak larat nak tulis,jom layan gambar..
Masuk tempat Parking kena bayar RM 2. 


Ada dua route, Bukit Broga dengan Gunung Tokwan. Tapi tak terjumpa pun route ke Gunung Tokwan.

Awal pendakian: Kelapa sawit
Antara halangan yang akan dilalui menuju ke puncak Broga

Broga mempunyai 3 puncak utama. Dalam gambar adalah puncak pertama.



Panorama yang indah di Broga



Cuaca hari tu tak berapa baik. Berkabus. Jam 10 pagi ketika ini.


Kasut2 lusuh yang dicampak diatas pokok di Broga.


Laluan hutan sebelum ke Broga. Pastikan memilih pakaian yang sesuai .


Ada talian hayat?? Tali untuk membantu mendaki di sudut curam.


Mengambil masa sejam melalui hutan sebelum sampai ke puncak.

Antara papan iklan yang ada disini. Ayaq kelapa Broga.


Paling suka gambar ni. Walaupun menggunakan handset mengambil gambar, masih cun panorama Broga.

Broga Third Peak.

Kalau jatuh tergolek tak sempat brek dah.


Puncak kedua Broga

Pasir2 menyukarkan pendakian dan sedikit licin.

Tiada ulasan:

Catat Komen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...