Iklan

09 Mei 2011

Kehidupan @ Shah Alam

Hari ni gua nak cerita pasal kehidupan gua sebagai seorang pelajar UiTM Shah Alam. Di kampus ini, gua mengambil jurusan Kejuruteraan Elektronik (Instrumentasi). Gua baru sahaja menamatkan satu semester di sini. dan semalam merupakan final paper yang terakhir untuk semester ini sebelum bercuti selama 4 bulan hingga bulan September.Kehidupan di sini dengan kehidupan gua yang lepas di Penang semasa menuntut di UiTM Pulau Pinang, Permatang Pauh dahulu bolehlah dikatakan sangat2 berbeza.

Menonton TV sekeluarga.
Di Shah Alam ini, kehidupan bolehlah dikatakan agak sibuk dan chaos.Mungkin di sini semua orang berlumba dengan masa dan kesesakan boleh dilihat di sana sini. Berbanding dengan Permatang Pauh, suasananya lebih damai dan santai. Tidak perlu terkejar2 dan suasana sawah padi menghijau yang terbentang luas memberikan ketenagan jiwa. Sesuai untuk seorang student.

Depan pintu masuk, kedai banyak belum dibuka bulan januari 2011 lalu. Sekarang  dah penuh bawah ni dengan kedai.

Suasana Dataran Otomobil di waktu petang.

Kedai-kedai yang dibuka. Stesyen minyak pun dah ada,siap ngan KFC.

Trademark Dataran Otomobil, Seksyen 15 Shah Alam.

Di Shah Alam ini, gua menyewa rumah bersama 7 rakan yang lain. Semuanya dari UiTM Penang semasa diploma dahulu. Walaupun rumah gua di Kuala Lumpur, adalah lebih baik gua pikir duduk sekali ngan diowang ni supaya senang untuk berbincang tentang assignment dan dapat kurang risiko (bayangkan ulang-alik K.L- Shah Alam, 30km lebih sehala) eksiden.

Liga PES turut diadakan.
Kami menyewa rumah kami ini di Dataran Otomobil, seksyen 15 Shah Alam. Rumah kedai 4 tingkat ni kami sewa dengan harga RM700 sebulan. Rumah kami di tingkat atas sekali, tingkat 4. Agak termengah-mengah juga la nak naik sampai atas. Harga rumah di sini berubah2 mengikut tingkat. Lagi bawah lagi mahal. Kena pandai2 cari la. Semasa kami mula2 sewa rumah ni 5 bulan yang lepas, kedai dibawah semuanya masih belum dibuka. Tetapi di waktu ini, suasananya amat meriah dengan hadirnya kedai mamak 24 jam siap pasang ngan skrin besar lagi,-Restoran Nasi Kandar Vangey-Vangey.

Rumah Sewa
Jarak dari rumah sewa ke kampus lebih kurang 5km. Biasanya kelas bermula jam 8.30 pagi, dan tepat jam 8.30 pagi jugak lah baru kami bergerak dari rumah. Sampai kampus jam 8.50 pagi, masuk kelas yang pastinya semua mata akan mula memandang dan terdapat suara berkata "Diorang ni naik van ke??" .Semuanya memiliki motosikal sendiri, jadi setiap hari kami akan bergerak bersama2. Di dalam gerombolan tersebut, terdapat lima biji motosikal. Terasa cam samseng pun ada. 

Di Parking Motor UiTM
Aktivit petang2 budak umah sewa gua tak lain dan tak bukan adalah tidor, main PES 2011 @ futsal. Selalunya futsal susah sikit nak ajak budak2 ni. Berbagai alasan akan diberikan. Kami berfutsal di celah2 blok disini yang tiada berpenghuni lagi. Gelanggang simen. Kadangkala ada juga budak2 UiTM yang menyewa disini join sekali. Kalau takda, kami je lah yang main. Sebelah malam pula,semestinya menonton bola beramai2 di mamak kalau ada game. Bila kedai mamak Vangey2 mula beroperasi di bawah umah, semakin ligat jugaklah kami turun. EPL, Champion league menjadi pilihan. Ada kelas padi tu pun gagah jugak turun sebab dekat. Kalau nak cerita, seronok sebenarnya jadi student ni, freelance. Nak pegi mana pegi, naka wat apa buat, tapi yang sakitnya masa nak test @  final exam. Cair Otak BEb!!!

Dataran Shah AlamTiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...